«Треба звести до мінімуму людський чинник і спілкування компаній з ДФСУ»

21.11.2018
Share

За даними ДФСУ, компанія «Лемтранс» за підсумками першого півріччя увійшла до сотні найбільших платників податків в Україні. Які результати забезпечили місце в ТОП-100?

Лемтранс — відповідальна та прозора компанія, яка створює робочі місця, сплачує податки й робить вагомий внесок у розвиток залізничної галузі.

За своєю позицією на ринку «Лемтранс» є одним з лідерів із залізничних вантажних перевезень. Ми найбільша приватна компанія в цьому сегменті в Україні. Ми постійно збільшуємо свій чистий дохід. Приріст становить приблизно 10%. Є стратегічні клієнти, як-от ДТЕК, АрселорМіттал Кривий Ріг, Метінвест та інші великі підприємства країни. Ми постійно інвестуємо у свій розвиток, створюючи у такий спосіб умови для підтримання стабільності наших клієнтів. У нас немає жодного вагона, який би простоював. Парк вагонів постійно ремонтується та оновлюється. За підсумками 2018 року тільки в ремонт парку вагонів було вкладено орієнтовно 800 млн грн. Наступного року ця сума буде в півтора раза більшою. Також плануємо придбати від 350 до 500 нових вагонів. Постійне вдосконалення якості послуг, оптимізація внутрішньої логістики та зниження транспортних витрат залишаються основними пріоритетами нашої компанії. Все це працює на фінансовий результат, який оподатковується. До того ж ми платимо офіційну заробітну плату, що теж збільшує податкове навантаження. Ми працюємо прозоро й виключно в правовому полі України.

Чи можна стверджувати, що зараз змінюється ставлення до великих платників податків із боку держави, фіскальної служби?

Складається враження, що створюється гарна картинка про конструктивні відносини з платниками податків. Проте щойно приходить перевірка від ДФСУ, все виглядає трохи по-iншому. Наприклад, у нас нещодавно пройшла перевірка, і виникло таке питання.

Є парк вагонів, який із березня 2017 року заблокований на непідконтрольній Україні території Луганської та Донецької областей. Компанії неодноразово офіційно зверталися до відповідних органів з проханням розробити комплекс заходів та механізмів повернення залізничного рухомого складу, який перебуває у власності підприємств, котрі ведуть свою діяльність відповідно до законодавства України, з непідконтрольної території України. Але ніякого результату ми не маємо.

Попри це, податківці заявляють, що ми маємо нарахувати цей парк ПДВ і сплатити його. Такі речі, які не вкладаються в жодну логіку!

Вони намагаються свої претензії обґрунтувати нормами податкового кодексу. Причому сам податковий кодекс ускладнений постійними змінами, що призводить до різного розуміння і трактування. Так не має бути. Податковий кодекс повинен бути прозорим, простим і доступним для розуміння. Складається враження, що мета — наповнити акт перевірки цифрами. У нашої компанії великі фінансові потоки. Тільки чистий дохід за рік сягає 12 млрд грн. Це дає можливість вигадати привід для величезних штрафів.

Чи потрібні зміни в податковому законодавстві?

Має змінитися сама ДФСУ. Вона має показати свою прозорість та продемонструвати зрозумілість своїх дій. Можна ходити на різноманітні круглі столи, потискати руки, але треба міняти систему.

Насправді зараз краще було б тимчасово зупинити коригування податкового законодавства, адже воно надто часто змінюється. Бізнес чекає стабільності. Усі втомилися від постійної зміни законодавства та непередбачуваності. Усі мають заспокоїтися і призвичаїтися до чинних правил. Дійсно, великі компанії йдуть попереду в процесі побудови прозорого бізнесу. Малий та середній бізнес теж готовий працювати відкрито, але його стримують незрозумілі правила, коли в будь- який момент податківці можуть прийти в компанію, висунути претензію на будь- яку суму, а бізнесу доведеться доводити свою рацію. Ми залучаємо внутрішніх та зовнішніх аудиторів, податкових консультантів. Вони доповідають нам, що все гаразд, а в податківців однаково з'являється своє бачення.

З якими труднощами стикаються компанії, що працюють «по-білому»?

Перевірка від ДФСУ лишається стресом для підприємців. Не має бути такого, що гроші з бізнесу «вимиваються» під будь-яким приводом у вигляді штрафів та додаткових нарахувань. Якщо компанія працює «по-білому», то вона має відчувати якісь переваги. Треба створити такі системи, які б давали змогу дистанційно моніторити дії прозорих платників податків, і не треба ходити в компанії з перевірками. Як позитивний приклад — моніторинг ПДВ.

Треба звести до мінімуму людський чинник і спілкування між компаніями та працівниками ДФСУ.

Джерело:"БІЗНЕС"

Підписка на новини

Будьте в курсі подій